Fysieke en mentale fitheid bij overbelasting en burn-out

Wij geloven dat we overbelasting en klachten alleen effectief kunnen aanpakken als we ons eerst richten op het verbeteren van je herstelvermogen en je fysieke fitheid. Bij overbelasting en burn-out is namelijk het lichamelijke herstelvermogen beperkt. Daarna werken we aan mentale fitheid. Op deze manier zijn we in staat om burn-out klachten op een effectieve manier te behandelen.

Onze aanpak bestaat uit:

1. Inzicht in persoonlijke situatie

Fysiologische meting

Aan de hand van je hartslag, hartslagvariatie (HRV) en ademhalingspatroon meten we je lichamelijke stressniveau zodat je inzicht krijgt in je persoonlijke situatie. Dit inzicht is belangrijk omdat je gewend bent aan jouw stressniveau en het dan lastig is om te voelen of je nog wel goed kunt ontspannen. De fysiologische rustmeting geeft ook inzicht in welke maatregelen nodig zijn om vitaler en energieker te worden.

Lees meer over Fysiologische meting >

2. Fysieke fitheid

Fysiek fit wil zeggen dat je lichaam goed kan herstellen, gezond is en voldoende energie heeft. Ons programma hiervoor bestaat uit:

Ontspannen Sporten

Niet iedereen heeft zin om zich lichamelijk in te spannen. En zeker niet als je al vermoeid bent of het hijgend op doorzettingsvermogen moet volhouden. Toch is sporten op de juiste manier heel effectief bij overbelasting en burn-out. Hierin zijn wij gespecialiseerd. Het is niet het sporten zelf maar de grote ontspanning na het sporten (duurt circa 24 uur) die ervoor zorgt dat de lichamelijke energiesystemen en het herstelvermogen weer goed gaan functioneren. Met ons concept Ontspannen Sporten sport je op de juiste intensiteit (op basis van een inspanningstest) om de klachten door overbelasting te bestrijden en voelt het niet te intensief. Geschikt zijn alle duursporten: fietsen, joggen, crosstrainen, etc. Je kan zelf gaan sporten met behulp van ons advies of we kunnen je begeleiden. Het is voor iedereen geschikt, ook voor beginners. Je zult merken dat je je hierdoor goed gaat voelen.

Ademtraining

Een goede ademhaling zorgt voor ontspanning en helpt om vermoeidheid te verminderen. Door langdurige overbelasting kan de ademhaling verstoord raken. Tijdens onze ademtraining leren we je een goede ademhaling. Dit zorgt direct voor ontspanning.

https://sites.google.com/site/hartslagcoaching/werkwijze

Leef-en werkstijl

Enkele aanpassingen hebben al een positief effect op je vitaliteit. Het gaat er niet om dat je geen ongezonde gewoontes mag hebben, het gaat om het bereiken van een betere balans. Met onze kennis weten we wat voor jou persoonlijk effectief is.

3. Mentale fitheid

https://sites.google.com/site/hartslagcoaching/werkwijze

Mentale rust en focus op wat jou energie geeft

We gunnen jou dat je niet geleefd wordt maar dat jij je eigen koers bepaalt. De golfsurfer op de foto is een mooi voorbeeld hiervan. Hij zoekt steeds de voor hem optimale richting, zo blijft hij in balans en krijgt hij vaart. Wij helpen je bij het vinden van een manier van leven en werken die jou meer mentale rust en meer energie geeft. Ons programma voor mentale fitheid is een structurele aanpak om jouw koers te bepalen en mentaal fitter te worden. Het is ook zeer geschikt om je de stappen te laten maken die nodig zijn om uit een burn-out te komen.

4. Inzicht in resultaten

Resultaten gedurende het programma zichtbaar

Tijdens het programma krijgen we inzicht in de voortgang door middel van een korte fysiologische meting (5 minuten). Dit geeft de mogelijkheid om extra maatregelen in te zetten als het herstel onvoldoende snel gaat. Het motiveert de deelnemer en ons om ervoor te zorgen dat het herstel zo voorspoedig mogelijk gaat.

Resultaten van onze aanpak

De resultaten van ons programma zijn heel goed. Het herstel van een burn-out kunnen we in de meeste gevallen binnen 4-5 maanden bereiken. Hoe snel we resultaten krijgen, hangt af van de mate van lichamelijke ontregeling en hoe lang dit al speelt. Als je al heel lang stressklachten hebt, zal het ook wat langer duren. Toch kan je ook bij ernstige stressklachten al binnen enkele weken vooruitgang voelen.

Welke resultaten mag je verwachten van onze aanpak ?

- verdwijnen of sterke afname van klachten, in de meeste gevallen uit burn-out in 5 maanden

- veel energieker en vitaler

- een ontspannen lijf

- je bent in staat om balans te houden, ook als het weer drukker wordt

Wij maken gebruik van de Energy Control methode. Deze methode bestaat al meer dan 25 jaar is ontwikkeld voor mensen met chronische stress en vermoeidheid. Destijds was bewegen bij ziekte nog ongebruikelijk. Inmiddels wordt bewegen als 'medicijn' steeds meer erkend. Het heeft al vele honderden mensen met chronische stress- en vermoeidheidsklachten geholpen. Ook 'ernstige gevallen', mensen die door het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) de helft van de dag in bed liggen en die als uitbehandeld worden beschouwd. De methodiek wordt tegenwoordig ook gebruikt om sporters en topsporters optimaal te trainen. De effectiviteit van de methode is wetenschappelijk aangetoond.