Fysieke en mentale fitheid bij overbelasting en burn-out

Toelichting fysiologische meting

In een uitgebreide professionele meting bepalen we aan de hand van je hartslag en hartslagvariatie (HRV) of er bij jou sprake is van overbelasting en in welke mate. Dit geeft een belangrijk inzicht in je persoonlijke situatie. Overbelasting is namelijk moeilijk te voelen omdat je gewend bent geraakt aan hoe je je lichamelijk voelt. De fysiologische meting geeft ook inzicht in welke maatregelen nodig zijn om meer ontspannen en energieker te worden. 

Bij overbelasting kan de ademhaling verstoord zijn. We laten dan zien hoe een goede ademhaling eruit ziet en we oefenen met deze ademhaling. Tijdens de sessie geven we toelichting op de gemeten waarden en geven we inzicht in verdere maatregelen om overbelasting tegen te gaan.

In de afbeelding hiernaast is de invloed van de ademtraining te zien op de hartslagvariatie (HRV). In het eerste deel van de meting is de hartslagvariatie laag en grillig. Dit geeft aan dat de persoon op dat moment gestrest is. Door de ademtraining te starten ontstaat er ontspanning. Dit is te zien aan de mooi golvende hartslagvariatie in het laatste deel van de meting.

Wat is hartslagvariatie (HRV) eigenlijk ?

Het meten van hartslagvariatie is een relatief nieuwe methode om de invloed van stress op het lichaam te bepalen. De variatie in tijd tussen opeenvolgende hartslagen geeft belangrijke informatie over het functioneren van het autonoom zenuwstelsel. De HRV wordt gemeten door het verschil in tijd tussen opeenvolgende hartslagen te registreren en te analyseren. Onderzoek laat het verband zien tussen een hoge HRV en een hoog niveau van fitheid, terwijl een lage HRV verband houdt met stress, vermoeidheid en burn-out. Wij meten HRV op een wetenschappelijk onderbouwde wijze en met betrouwbare apparatuur.